Omina laihdutusaikoina olin aina ihan varma, että minä kyllä TIEDÄN, miten laihtua. Tämä tieto muuttui ajan kuluessa ja myönnettäköön, että trendit ja erilaiset dieetit kyllä vaikuttivat näihin mun näkemyksiin. Mutta summataan mun aikaisempi laihdutustieto nyt siihen, että
1) syö vähemmän kuin tuntuu että haluaisit
2) välttele joitain ruokia/ruoka-aineita, jotka ovat ”pahaksi” sinulle
3) aktivoi himoliikkujan mindset
4) etsi pieniä kikkakolmosia jotka selittäisivät, miksi et onnistu
Näillä ohjenuorilla sitten puursin eteenpäin. Enkä onnistunut laihtumaan pysyvästi (onnistuin sen sijaan päätymään jojo-laihdutuskierteeseen 💪🏼). Ikinä en hetkeksikään pysähtynyt miettimään, voisiko syy epäonnistumiseen olla ohjeissa??
Ei. Vika oli aina minussa. Ennen kaikkea ajattelin, että mulla on vaan niin huono itsekuri, että en pysty onnistumaan. Rakastan erilaisia ruokaan liittyviä nautintoja! En mä pystynyt kauaa pysymään erossa niistä, vaikka kuinka yritin. Olen tosi mukavuudenhaluinen. Ei musta vaan ollut sellaiseen kurinalaisuuteen, mitä laihtuminen ja painonhallinta olisi näillä ohjeilla vaatinut.
Hetken aikaa laihduttamisen aloittamisen jälkeen aina meni ihan hyvin, kunnes tapahtui *jotain* ja repsahdin ja lihoin hurjaa vauhtia takaisin sinne mistä lähdin ja ylikin. Tässä konkretisoitui se huono itsekuri, kun annoin mieliteoille vallan.
Ja sitä paitsi mä inhosin liikuntaa.
Eli ajattelin, että tiedän miten laihtua, mutta en vaan pysty siihen 🤷♀️
Käännekohta mulle oli, kun aloin ymmärtämään, että itse asiassa vika ei olekaan minussa vaan ohjeissa. Kyllä. Luit oikein.
Jokaisella tunnetulla dieetillä varmasti pystyy laihtumaan, en tarkoita sitä, etteivätkö ne sinänsä toimisi. Se mitä tarkoitan on se, että suurimmalle osalle ne eivät toimi pitkällä tähtäimellä. Olet todennäköisesti tässä joukossa, jos tunnistat itsesi tästä:
- olet jojo-laihduttaja
- sinulla on huono itsekuri
- olet parantumaton sokeri”addikti”
- olet tunnesyöjä
- sinulla on älyttömiä mielitekoja
- repsahdat aina kun laihdutat
- olet kokeillut monia eri dieettejä, mutta kilot tulevat aina takaisin
Itse ainakin vielä muutama vuosi sitten olisin saanut ruksin joka kohtaan! Ja ikävä totuus (jonka oppimisessa mulla meni ikävän pitkään) on se, että ylläolevan kaltaiselle henkilölle mikään dieetti ei tule toimimaan.
Nämä listan asiat eivät nimittäin ole sinun sisäänrakennettuja ominaisuuksiasi. Ne ovat oireita, jotka johtuvat dieeteistä! Erilaiset dieetit sotkevat ihan täysin kaiken luonnollisen nälänsäätelyn ja sun syömisen taidot.
Alussa kerroin mun vanhoista dieettiohjeista, kuinka ”tiesin” miten laihtua. Käydäänpä ne tässä läpi ja kerron, miksi ne ovat huonoja ohjeita.
1) syö vähemmän kuin tuntuu, että haluaisit
2) välttele joitain ruokia/ruoka-aineita, jotka ovat ”pahaksi” sinulle
3) aktivoi himoliikkujan mindset
4) etsi pieniä kikkakolmosia jotka selittäisivät, miksi et onnistu
Syö vähemmän kuin tuntuu, että haluaisit
Tämä ajatus juontaa juurensa siitä vanhasta ohjeesta, ”syö vähemmän, liiku enemmän” tai ”syö vähemmän kuin kulutat”. Nämä ohjeet ovat sinänsä ihan totta, koska niinhän laihtuminen tapahtuu. Saat sisään vähemmän energiaa kuin kulutat.
Mutta.
Me ihmiset emme ole koneita. On ihan täysin mahdotonta sanoa täsmälleen kuinka paljon kaloreita kulutat tai kuinka paljon kaloreita palassa leipää on. Kaikki kalorilaskelmat ovat arvioita.
Sen lisäksi, että kalorilaskenta on epätarkkaa on vielä se, että meillä on elimistössä lukemattomia mekanismeja, joiden on tarkoitus pitää meidät hengissä. Kun syöt vähemmän kuin haluaisit, käytännössä olet aliravitsemustilassa. Sun elimistö haluaa pitää sinut hengissä, joten se kiljuu ruokaa. Ja jossain vaiheessa sinä syöt.
Kaikki nämä lukemattomat dieetit ovat saaneet meille aikaan sellaisen ajatuksen, että voit laihtua vain kun syöt vähemmän = olet nälkäinen = nälkä on hyvä asia. Lukemattomat laihduttajat yrittävät sietää nälkää, lykätä nälkää, peittää nälkää, olla ajattelematta nälkää…
Oletko ikinä ajatellut, mitä nälkä oikeastaan on? Se on yksi niistä mekanismeista, jotka yrittävät pitää meidät hengissä. Ajattele asiaa vaikka niin, että hengittäminen tuo happea verenkiertoon ja nälkä tuo energiaa elimistöön. Yrittäisitkö pidättää hengitystä, että saisit lykättyä sitä? Tai että saisit hengitettyä vähemmän?
Tiedän kuitenkin hyvin, miksi nälkä on ihmisille vihollinen. Tässä on pirullinen noidankehä, joka ruokkii itseään ja josta on vaikea päästä eroon, ennen kun tiedostaa, mistä on kyse. Sinusta nimittäin tuntuu, että et voi antaa itsesi syödä niin paljon kuin haluat, koska syöt aina liikaa. Ahmit. Syöt itsesi ähkyyn asti.
”Sä et usko, kuinka paljon ruokaa muhun mahtuu!”
Et pysty hillitsemään itseäsi, jos annat itsellesi luvan syödä niin paljon kuin haluat. Mä ymmärrän tämän kokemuksen tosi hyvin. Mutta tämä kokemus johtuu ainoastaa siitä, että olet pidättänyt nälkää niin pitkään.
Sen sijaan, että nälän sietäminen auttaisi sinua laihtumaan, se itse asiassa altistaa sut lihomiselle.
Koska silloin, kun sulla on kamala nälkä ja olet pidättänyt nälkää mahdollisesti jo pitkäänkin, noin siinä käy. Ahmit. Syöt liikaa. Sun kehon tarve saada energiaa on niin kova, että ei siinä enää pysty mitään hillitsemään. Tästä tulee se kokemus, että et pysty hillitsemään syömistäsi.
Mitä enemmän yrität hillitä syömistäsi, sitä vaikeampi sitä on hillitä.
Ratkaisu on, että luovut hillitsemisestä. Annat itsellesi luvan syödä. Se on aluksi ihan super pelottavaa!! Taustalla kun voi olla vaan se kokemus, että syöt aina liikaa. Mutta pikkuhiljaa niin sanottu kehon nälkä rauhoittuu ja alat huomaamaan, että et ahmi enää.
Nälkää ei hillitä rajoittamalla syömistä, vaan syömällä säännöllisesti niin paljon kuin tekee mieli.
Välttele joitain ruokia/ruoka-aineita, jotka ovat ”pahaksi” sinulle
Kaikki dieetit perustuvat siihen, että syömistä jotenkin rajoitetaan. Se miten rajoitettavat tuotteet eri dieeteissä valitaan, vaihtelee. Kaikkein rajoittavimpia ovat varmasti sellaiset dieetit, joissa joku kokonainen ruoka-aineryhmä jätetään pois. Itse olen ainakin syönyt lähes täysin rasvatonta ruokaa ja hiilaritonta ruokaa – eri aikoina toki.
Näitä dieettejä usein markkinoidaan sillä, että nämä ruoka-aineet ovat jollain tavalla pahaksi sinulle. Ei saa syödä maitotuotteita, gluteenia, viljaa, sokeria, lihajalosteita, punaisia kasviksia… Lista siitä, mikä milloinkin on muka haitallista on aika pitkä.
Ravintotiedon viidakko on sankka ja sinne on tosi helppo eksyä. Lopulta ei enää tiedä, mihin ja keneen voi ja pitää luottaa, kun eri asiantuntijat kertovat eri asioita. Miten laihtua oikeasti?? 😵 Mulla itselläni oli tämän kanssa tosi vaikeaa pitkään. Olin jatkuvasti metstästämässä ”totuutta” ja ikävä kyllä tuolla on paljon ”asiantuntijoita”, jotka hyvin vakuuttavasti kertovat totuutena mitä tahansa.
Nyt olen oppinut, että tieteessä kannattaa luottaa siihen, mihin enemmistö luottaa. Sellaiseen tietoon, mistä on paljon todisteita. Sellaiseen tietoon, mikä perustuu moneen eri tutkimukseen. Ravitsemuksessa tämä on sitä ”virallis-terveellistä” tietoa, jota itse karppausaikoinani muiden hurmioituneiden kanssa yhdessä halveksin, kun se ei tukenut omaa kumouksellista näkemystäni.
Mutta niin se on, että monipuolinen ravintokolmion mukainen ruoka on sitä sellaista perusterveellistä, mihin oma ruokavalio on hyvä pohjata. Pohjata sen takia, että jojolaihduttajalle liian rajoitettu terveellinen ruokavalio ei ole hyvä idea. Jojolaihduttaja on päätynyt jojokierteeseen luultavasti sen takia, että nauttii ruuasta. Pelkkä terveellinen ruokavalio voi tuntua tosi tylsältä ja siltä, että elämästä puuttuu nautinto.
Sen takia kannattaa opetella tasapaino. 80% terveellistä, hyvää ruokaa ja 20% hupiruokaa. Se on hyvä suhde. Ruokavalio pysyy terveellisenä, mutta elämässä on kuitenkin ruuan tuomaa nautintoa.
Lisäsyy sille, että joidenkin ruokien välttely ei kannata on se, että sitä mitä välttelet sinun tekee koko ajan mieli. Kun olet laihduttanut pitkään ja rajoittanut syömääsi ruokaa, sinulla ei riitä sitä kuuluisaa itsekuria herkullisten ruokien välttelyyn. Se on aivan mahdoton tehtävä. Sen takia kannattaakin luopua välttelystä ja sen sijaa opetella syömään myös niitä nautinnollisia ruokia kohtuudella ja hyvällä omalla tunnolla.
Aktivoi himoliikkujan mindset
Kuulostaako tutulta, että kun aktivoit saliharrastuksen, aktivoit sen sata lasissa 💪🏼 NYT alan käymään salilla ja lenkillä ja elämään terveellisesti!
Hmm. Mikä kokemus sulla on, kauanko tällainen into kestää? Yleensä se on korkeintaan pari viikkoa. Sitten tulee totaalistoppi. Kuitenkin tällainen himoliikuntamindset liitetään tosi vahvasti laihduttamiseen. Pitää käydä aamuaerobisella, pitää jumpata ja pumpata mielellään joka hetki ja kuluttaa mahdollisimman paljon.
Mutta tiesitkö, että liikunta ei oikeasti laihduta. Pelkkää liikuntaa lisäämällä laihdut noin kaksi kiloa ja se on siinä.
Eli kannattaako laihduttaa vain ruokavaliolla ja unohtaa liikunta? Ei. Ei tietenkään. Liikunta on tosi tärkeä osuus laihduttamista ja ennen kaikkea hyvinvointia. Tärkeintä on elää aktiivista elämää. Arkiliikunta on tosi hyvä juttu. Voit vaikka tehdä itsesi kanssa pelin siitä, että yrität kerätä mahdollisimman paljon askelia päivän aikana 😁
Sen lisäksi kannattaa kokeilla rohkeasti eri liikuntalajeja ja yrittää löytää joku sellainen, jota harrastat mielelläsi. Kuntosalilla käynti on tosi hyvä juttu laihduttaessa ja muutenkin – jos tykkäät siitä! Jos sun mielestä on ihan kamalan tylsää käydä salilla ja et tule sen takia koskaan lähteneeksi, niin ei se ole hyvä harrastus. Mieluummin harrasta jotain muuta, mistä tykkäät ja mikä saa sinut hyvälle tuulelle.
Etsi pieniä kikkakolmosia, jotka selittäisivät, miksi et onnistu
Tämä se vasta olikin kivaa aikaa mun elämässä. Olin addiktoitunut painon seuraamiseen ja paino ahdisti mua ihan koko ajan – silloinkin, kun se oli alhainen. Niinpä kaikki asiat mun elämässä keskittyi siihen, että painaisin vähemmän ja miten laihtua.
Välillä onnistuin laihtumaan. Välillä taas olisin halunnut laihtua, mutta en vaan onnistunut. Niinä kertoina mulla oli tapana purkaa mun syöminen atomeiksi ja keksiä ihan ihmeellisiä juttuja, miksi en laihtunut!
Vanhoista päiväkirjoista löydettyjä syitä, miksi en laihtunut:
- käytin hunajaa teessä
- söin liikaa hiilareita
- söin liikaa rasvaa
- söin ylipäätään liikaa
- söin liian vähän
- laskin kaloreita
- en laskenut kaloreita
- vaa’asta oli varmasti paristot loppu (ei ollut)
- en onnistunut pitämään karkkilakkoa
- oon vaan huono ihminen ja laihduttaja, epäonnistuja
- syöminen + herkut lähteneet lapasesta
- ehkä nukuin liian vähän
- ehkä olin tulossa kipeäksi
- en muista mitä söin kun edellisen kerran laihduin
- itsekuri ja tahdonvoima ei riittänyt
No, saat varmasti ajatuksesta kiinni. Näistä mun pienistä syistä näkee niin selvästi, että olin ihan hukassa enkä tiennyt, miten laihtua pysyvästi. Ajattelin, että säätämällä näitä kaikkia pieniä osia saavuttaisin jossain vaiheessa sellaisen kriittisen pisteen, milloin paino vaan humpsahtaisi alas.
Eihän siinä koskaan niin käynyt. Mutta tämä on tosi tyypillistä ikuiselle laihduttajalle. Oma elimistö ja ajattelu on mennyt niin solmuun kaikesta hyvinvointihälinästä ja erilaisista dieeteistä, että ei ole mitään mahdollisuutta tietää mitä oikeasti pitäisi tehdä.
Koska oikeasti laihtuminen – pysyvä laihtuminen – ei ole mistään näistä pikkujutuista kiinni. Ja kyllä, lasken hiilarit ja ruuan määränkin näihin pikku juttuihin. Kyllähän ne vaikuttavat laihtumiseen, tottakai! Mutta niiden säätämisessä ei ole mieltä. Niiden sijasta kannattaa keskittyä isompiin linjoihin.
Tiedätkö oikeasti, miten laihtua?
Haluan tällä tekstillä herätellä sinua miettimään, tiedätkö oikeasti miten laihtua? Koska tässä nyt vähän rajua rakkautta: Jos et ole onnistunut, teet jotain väärin. Kuten olen tässä käynyt läpi, minäkin ihan oikeasti luulin tietäväni, miten laihtua. Mutta vasta kun tunnustin itselleni, että minulla ei ole hajuakaan miten laihtua, aloin laihtumaan.
Oikeasti laihtuminen koostuu aika tylsistä paloista. Syö säännöllisesti ja monipuolisesti ja riittävästi. Muista myös herkutella ja nauttia syömisestä. Tee töitä sinun mielesi kanssa, ymmärrä mitä tavoittelet ja miksi. Muokkaa tapojasi sellaisiksi, että ne tukevat muutosta. Tee tietoisia valintoja syömisessä ja muussakin elämässä. Elä aktiivista elämää.
Vaikka joutuisit tunnustamaan itsellesi tällä hetkellä, että et oikeasti tiedä miten laihtua, niin yritä uskoa siihen, että se on hyvä alku. Siitä se lähtee ja tiedän, että sinä pystyt onnistumaan 💪🏼
Haluatko oppia, miten laihtua?
Kun haluat ihan käytännössä kuulla miten laihtua, niin mun verkkokurssi ”Joustavan syömisen ABC” on juuri sulle. Kurssilla pääset viemään joustavan syömisen harjoittelun käytäntöön selkeillä ohjeilla.