Voisin lyödä vetoa siitä, että laihduttajana mietit, mitä pitää syödä että laihtuu. Mitä ruokia pitää syödä? Milloin pitää syödä? Kuinka paljon pitää syödä? Olet saattanut kokeilla erilaisia ruokavalioita ja dieettejä ja mietit, mikä niistä on ”se oikea”? Jos toinen dieetti neuvoo välttämään hiilareita ja toinen neuvoo noudattamaan pätkäpaastoa, niin mitä pitää tehdä?? Yhdistätkö ne? Kumpaa noudatat? Kumpi toimii paremmin? Onko toinen parempi kuin toinen?
Ymmärrän todella hyvin, että olo on sekava kaiken hyvinvointihälinän keskellä. Laihtuminen ja painonhallinta voi olla jotain, mitä olet havitellut ja mistä olet haaveillut vuosikausia. Vuosikausien aikana olet myös helposti kokeillut monia erilaisia dieettejä ja syöminen on voinut olla milloin mitäkin.
Kaikki nämä dieetit ja ruokavaliot menevät päässä sekaisin ja lopputuloksena voi olla aikamoinen sekasotku. Olet saattanut ottaa yhden ohjeen jostain dieetistä ja toisen ohjeen toisesta dieetistä. Saatat olla aivan sekaisin siitä, mitä pitää syödä että laihtuu ja mikä oikeasti auttaisi laihtumaan ja pitämään painon pysyvästi poissa.
Tässä kirjoituksessa kerron sinulle vastauksen tähän kysymykseen ja kuinka saat kilot pysyvästi pois.
Mitä pitää syödä että laihtuu?
Käydään ensin vähän läpi sitä, miten paino putoaa. Ihan oikeastihan painolla ei ole väliä, vaan me halutaan eroon ylimääräisestä rasvasta, eikö niin? Rasvaa voi lähteä, vaikka paino nousisi 🤷♀️ Mutta puhutaan nyt painonpudotuksesta, koska se on sellainen yleisesti käytetty termi.
Elimistö kuluttaa energiaa kaikkiin toimintoihin, esimerkiksi hengittämiseen, kävelemiseen ja kaikkeen muuhunkin, mitä päivän aikana teet. Energian yksikkönä puhutaan kilokaloreista, eli kaloreista. Kaloreita, eli energiaa, sitten taas saa ruuasta. Hyvin periaatteellisella tasolla laihtuminen tapahtuu niin, että sun elimistö kuluttaa energiaa enemmän, kuin saat ruuasta sisään.
Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus ja jos sun syöminen koostuu siitä, että syöt vaan vähemmän, niin menet kyllä ojasta allikkoon.
Tähän kuitenkin perinteiset dieetit perustuvat. Siinä kerrotaan aika tarkasti, mitä pitää syödä että laihtuu ja yleensä syötävää on laskennallisesti vähemmän kuin mitä kulutat. Eikä siinä, dieetti voi olla hyvin koostettu ja sillä kyllä varmasti voi laihtua – ainakin joku voi. Palataan tähän myöhemmin.
Meidän elimistössä on todella paljon erilaisia mekanismeja, jotka yrittää pitää meidät hengissä ja periaatteessa estää laihtumasta, koska ennenvanhaan laihduit sillon kun ei ollut ruokaa ja se oli huono juttu. Niinpä jos nykypäivänä haluaa laihtua, meidän kehoa pitää vähän jujuttaa.
Kun haluat pysyvän tuloksen, syöminen kannattaa koostaa niin, että sun keho ei tajua laihtuvansa. Tämä tarkoittaa sitä, että laihtuminen on hidasta, mutta pysyvää.
Tiedän, että haluaisit lukea seuraavaksi ruokavaliosuunnitelman, jossa olisi viikon ruuat valmiiksi annettuina. Suoraan annettuna listan siitä, mitä pitää syödä että laihtuu. Valitettavasti se ei kuitenkaan toimi. Voisin toki antaa sellaisen sinulle. Voisin tehdä erilaisia ruokavalioita eri kokoisille ihmisille ja eri kalorimäärille.
Tällainen dieettimäinen ruokavalio tai ohjelma toimii joillekin, kuten aiemmin sanoin. Jos olet jojolaihduttaja, se ei tule toimimaan sinulle. Tarvitset erilaisen lähestymistavan.
Mitä pitää syödä että laihtuu – jos on jojolaihduttaja
Jojolaihduttaja on koko ajan laihdutusmoodissa. On saattanut olla jo vuosia. Itse olin siinä syklissä 15 vuotta. Aluksi dieetit toimivat. Paino putoaa, ehkä jopa nopeasti 🤩 hurraa! Kuitenkin, koska
a) laihdutusta yritetään jatkaa liian pitkään
b) dieetti on liian rankka
c) ei ole opeteltu hyviä normaaleja syömistapoja
paino tulee takaisin. Korkojen kera.
Eipä siinä, kyllähän se tiedetään, että laihduttaminen on hankalaa! Eikun uutta yritystä 💪🏼
Näin se jojokierre syntyy. Joka kierroksella otat painoa takaisin enemmän, kuin menetit. Eikä mitä tahansa painoa. Kun laihdut nopeasti, menetät väkisin myös lihasta. Kun lihot nopeasti, lihot pelkkää rasvaa. Eli ajan myötä myös kehonkoostumuksesi muuttuu rasvaisemmaksi ja rasvaisemmaksi.
Niinpä jos olet jojolaihduttaja ja mietit, että mitä pitää syödä että laihtuu? Että millainen dieetti sinulle sopii? Niin vastaus on: ei minkäänlainen. Sun täytyy ensin lopettaa laihduttaminen ja nollata tilanne. Sitten, pikkuhiljaa, pienillä ja oikeilla muutoksilla alat laihtumaan.
Eli millainen se hyvä ruokavalio jojolaihduttajalle siis on? Se on
- yksilöllinen
- joustava
- säännöllinen
- nälkäsignaalit huomioiva
- monipuolinen
- salliva
Yksilöllinen
Ruokavalion yksilöllisyys tarkoittaa sitä, että et katso mitä naapurin Liisa tai Instagramissa elämäänsä esittelevä vaikuttaja syövät. Syöt sitä, mikä sinun mielestäsi maistuu hyvältä ja mikä sopii juuri sinulle. Liisa tai IG-vaikuttaja eivät voi tietää, kuinka paljon ruokaa sinä tarvitset minäkin päivänä. Vain sinä tiedät sen syödessäsi, et sinäkään tiedä sitä etukäteen.
Se, mitä pitää syödä että laihtuu on yksilöllistä. Ennen kaikkea se määräytyy siitä, mitä sinä haluat syödä! Et tarvitse mitään erillistä laihdutusruokavaliota tai mitään tiettyjä ruokia. Kaikki lähtee siitä, mitä sinä haluat syödä. Sitten opettelet, MITEN syöt, jotta laihdut.
Joustava
Joustava syöminen on kaiken A ja O. Joustava syöminen on vastakohta tiukalle dieetille. Joustava syöminen itsessään ei edes vastaa siihen kysymykseen, että mitä pitää syödä että laihtuu. Joustava syöminen auttaa sinua oppimaan ja ymmärtämään sitä, miten syöt.
Joustava syöminen ei ole sitä, että ahmit kaikkea mitä mieli tekee ja olet sillä tavalla ”joustava”. Ei, joustavassa syömisessäkin sinulla pitää olla tietyt raamit, joiden mukaan syöt. Mutta raamien sisällä elämäsi ja syömisesi on joustavaa (ja ihanaa). Seuraavat kohdat ovatkin oikeastaan näitä joustavan syömisen mallin raameja.
Säännöllinen
Syömisen pitää olla säännöllistä. Miehillä tässä on vähän enemmän jouston varaa, mutta erityisesti naisilla säännöllinen syöminen on tosi tärkeää. Se liittyy jotenkin hormoneihin (eikö kaikki naisena olemisen mysteerit liity…). Syömisen säännöllisyys tarkoittaa sitä, että opettelet noudattamaan ruoka-aikoja. Aluksi kellon kanssa, eikä siitä tavasta välttämättä täydy luopua koskaan.
Sopiva syömisväli on 3-5 tuntia ja tässä saa käyttää omaa harkintaa. Aluksi nälän kuulostelu voi olla tosi hankalaa, jos et ole sitä tottunut tekemään. Voi olla, että nälkää ei tunnu ollenkaan. Sitten sinun pitää vain arvioida sopiva väli, vaikka se neljä tuntia. Ja kun kello on ruoka-aika, syö.
Säännöllisyyteen liittyy olennaisena osana ennakointi. Jos olet ruoka-aikaan vaikka autossa, miten hoidat asiat? Onko sinulla evästä mukana? Pysähdytkö syömään? Se EI OLE vaihtoehto, että skippaat syömisen. Se saattaa tuntua houkuttelevalta (laihdun nopeammin kun syön vähemmän!) mutta ei, ei ja ei. Et itse asiassa laihdu nopeammin, jos syöt vähemmän. Voi olla, että et laihdu ollenkaan.
Alatko jo huomaamaan kaavan? Säännöllisyyskään ei suoraan vastaa siihen, mitä pitää syödä että laihtuu. Ei. Voisin melkeinpä sanoa, että aika sama mitä syöt, kunhan syöt säännöllisesti.
Nälkäsignaalit huomioiva
Jojolaihduttajilla liittyy kahta erilaista ongelmaa nälkäsignaaleihin.
- nälän tukahduttajat
- kylläisyyttä tuntemattomat
Nälän tukahduttaja on se laihduttaja, joka ajattelee, että nälkää kuuluu laihduttessa tuntea ja sietää ja se saa laihtumaan paremmin. Tällainen laihduttaja skippailee aterioita ja yrittää syödä mahdollisimman vähän. Oletko itse tai tunnetko sen laihduttajan, joka illallisella syö pikkuruisen annoksen ja sen jälkeen napsii vähän leipää ja vähän suklaata ja vähän sitä sun tätä? Olet aika varmasti tavannut silloin nälän tukahduttajan.
Kylläisyyttä tuntematon on se laihduttaja, joka on aina kotona ruoka-aikaan. Hän tietää, että pitää syödä säännöllisesti ja hän tekeekin niin hyvällä halulla. Ongelma on hänellä se, että hän syö aina ähkyyn asti. Hänelle ei vaan riitä pienet annokset, vaan hän ottaa lisää useamman kerran, ennen kuin on täynnä – liian täynnä. Hän uskoo, että syömistä on pakko jotenkin rajoittaa, koska hän voisi syödä vaikka norsun jos saisi luvan.
Kummallakin näistä laihduttajatyypeistä on ongelma nälkäsignaaleissa – tai oikeammin niiden huomionnissa ja tulkinnassa. Joustavan syömisen lopullinen tavoite on se, että syöt kun sinulla on nälkä ja lopetat syömisen kun olet kylläinen. Tämä yhdessä säännöllisyyden kanssa varmistaa sen, että saat riittävästi energiaa, mutta et liikaa.
Nälän tukahduttajan ongelma korjaantuu, kun hän alkaa uskoa, että nälkä on ystävä. Nälkä ei ole vihollinen. Nälkä pitää meidät hengissä ja oikein toimiessaan nälkä ja kylläisyys pitävät meidän normaalipainoisina. Nälkää ei pelkästään saa, vaan PITÄÄ tuntea. Sitä ei saa päästää liian kovaksi kuitenkaan. Syö silloin, kun on nälän tunne ja lopeta syöminen, kun olet kylläinen. Älä yritä syödä vähän.
Kylläisyyttä tuntemattoman ongelma korjaantuu, kun hän alkaa harjoitella tietoista syömistä. Jos olet kylläisyyttä tuntematon niin mieti, kuinka kauan sun syöminen kestää? Kauanko menee, ennen kuin lautanen on tyhjä? Jos aika on alle 15 minuuttia, niin ongelman syy on siinä. Lataa tästä alta harjoitus, jonka avulla pystyt harjoittelemaan tietoista syömistä. Alat pian huomaamaan, että pienempi määrä ruokaa riittää ihan automaattisesti!
Ja tosiaan. Edelleenkään ei suoraa vastausta siihen, mitä pitää syödä että laihtuu. Joustavaan syömiseen kuuluu, että nälän voi tyydyttää ihan sillä, mitä tykkäät syödä.
Monipuolinen
Hyvä ruokavalio on monipuolinen. Monipuolinen tarkoittaa tietysti sitä, että syöt eri ruoka-aineryhmistä. Esimerkiksi aterioissasi on kasviksia, jotain lisuketta esim pastaa, jotain proteiinia, esim lihaa ja joku rasvan lähde. Tämän lisäksi monipuolinen tarkoittaa sitä, että kokeilet erilaisia asioita. Et syö aina pelkkää porkkanaa kasviksena vaan vaihtelet kasviksiasi. Et syö pelkkää jauhelihaa, vaan vaihtelet proteiininlähdettä.
Monipuolisuus on terveellistä, eli saat kaikkia tarvittavia vitamiineja ja muita sun ruuasta. Se on jo itsessään tärkeää. Lisäksi monipuolisuus auttaa sua syömään terveellisesti ja hyvin. Tylsää ja samaa ruokaa voi olla haastava syödä päivästä toiseen. Joillekin sekin sopii, mutta jos olet jojolaihduttaja, todennäköisesti nautit ruuasta. Silloin liika askeettisuus ja ruuan tylsyys ei tee välttämättä hyvää.
Nyt ollaan jo lähellä sitä, mitä pitää syödä että laihtuu. Monipuolista, sinulle maistuvaa ruokaa.
Salliva
Sallivuus on yksi isoimmista asioista joustavassa syömisessä. Tiedän, että kuulostaa todella hullulta, että sallimalla itsesi syödä mitä vaan voisit laihtua. Mutta niin se menee.
Tietenkään et voi laihtua syömällä roskaruokaa ja karkkia päivät pitkät. Mutta sallivuus ei tarkoitakaan sitä. Nyt puhutaan sallivista ajatuksista. Ajatuksen tasolla sun pitää ihan oikeasti ymmärtää ja sisäistää, että SINÄ. VOIT. SYÖDÄ. MITÄ. TAHANSA.
Sen jälkeen mietitään sitä, kannattaako niin tehdä.
Vertaillaanpa kahta erilaista tapaa puhua itselleen. Tässä on nyt hypoteettinen tilanne, että olet kaverin luona käymässä ja hän nostaa kahvipöytään kulhon sun lempparisuklaata. Ajatteletko:
”Voi 🤬 mä haluaisin tosi kovasti ottaa tota suklaata, mutta en saa syödä sitä (etten liho)!”
Vai:
”Saan ottaa tuota suklaata jos haluan, mutta haluanko?”
Huomaatko eron? Ensimmäinen on rajoittavien ajatusten malli ja toinen sallivien ajatusten malli. Se, että ajattelet sallivasti, ei tosiaankaan tarkoita sitä, että sun pitäisi ahmia kaikkea, mitä vastaan tulee. Ei! Mutta sellainen ajattelutapa takaa sen, että pystyt tekemään tietoisen päätöksen siitä, syötkö jotain vai et.
Tässä meidän esimerkissä rajoittavien ajatusten vankina oleva laihduttaja todennäköisesti päätyy kuitenkin kielloista huolimatta ottamaan suklaata. Suklaa on kiellettyä, joten sitä tekee sen takia entistä enemmän mieli. Ja sitten kun ”repsahtaa” ottamaan yhden, niin mitä se enää siinä konkurssissa tuntuu ottaa saman tien 10 lisää 😒 Sitten on todella huono omatunto ja syyllisyys siitä, että ei ollut itsekuria kieltäytyä.
Sallivien ajatusten laihduttaja sen sijaan miettii itsekseen vaikkapa sitä, kuinka paljon tykkää kyseisestä suklaasta. Jos se on sitä lempiherkkua, niin hän ehkä päättää ottaa sitä, syö hyvällä omalla tunnolla ja nauttii siitä. Sitten taas, jos se on sellaista mistä hän ei välttämättä edes niin paljon tykkää, hän päättää olla ottamatta ollenkaan. Sen päätöksen kanssa hän voi hyvin elää, koska hän tietää, että hän voi minä päivänä ja hetkenä tahansa syödä jotain hyvää suklaata, jos hän niin haluaa.
Huomaatko nyt sallivien ajatusten voiman? Ei ole pakko syödä kaikkea, mutta voi syödä mitä tahansa, jos haluaa.
Tässä kuvassa näet sen tasapainotilan, mitä joustavalla syömisellä tavoitellaan. Siinä halutaan tasapaino rajoitusten ja totaalisen sallivuuden välille. Sitä on joustava syöminen. Tässä on vastaus siihen, mitä pitää syödä että laihtuu. Monipuolista ruokaa sallivasti ja joustavasti.
Tiivistettynä: mitä pitää syödä että laihtuu?
Tästä kysymyksestä, ”Mitä pitää syödä että laihtuu?” alkoi meidän artikkeli. Kuten olet huomannut, olemme kierrelleet ja kaarrelleet sitä nimenomaista vastausta ja sen sijaan olemme keskittyyneet muihin asioihin. Siihen, MITEN pitäisi syödä. Tämä on oleellinen ero dieettien ja joustavan syömisen välillä.
Kärjistäen voisi sanoa, että tämä on myös se oleellinen ero jojolaihduttajan jojottelukierteen ja pysyvän painonhallinnan välillä. Dieetillä keskitytään siihen, mitä pitää syödä että laihtuu. Mutta se johtaa sinut lopulta jojokierteeseen, koska sillä tavalla et opi pysyvää painonhallintaa.
Sinua jojolaihduttajaa ei auta yhtään tippaa se, että kerron sinulle mitä pitää syödä että laihtuu! Tai miten paljon. Ainoa asia, miten onnistut lopullisesti laihtumaan ja pysymään normaalipainossasi on se, että opettelet joustavan syömisen perusteet ja opit luottamaan siihen, että kehosi kyllä kertoo mitä ja miten paljon syödä.
Haluatko laittaa teorian käytäntöön?
Kun haluat ihan käytännössä kuulla mitä pitää syödä että laihtuu ja MITEN pitää syödä että laihtuu, niin mun verkkokurssi ”Joustavan syömisen ABC” on juuri sulle. Kurssilla pääset viemään joustavan syömisen harjoittelun käytäntöön selkeillä ohjeilla.